×

Istoria comunei

Legenda comunei Ciobalaccia , anul fondării:

 • Satul Ciobalaccia a fost menționat documentar în anul 1775, se afla în ocolul Prutului din județul Greceni. Orice faptă de glorie ostășească era răsplatită din plin de țarismul rus, lățirea Imperiului Rus. Feldmareșalul P.Rumeanțev, pentru Victoria de la Larga, este miluit cu tot sudul Moldovei. Unul dintreei era Panaioti Cazimir. Toponimuleste de origine turcică, la bază având un antroponim cu sufixul-ci. Formatul – ci indică , de obicei,profesia, ocupația persoanelor. Să se compare și numele de familie: Balâcci- În „Tatarsko-ruskii slovari” CIABU – a cosi, Ciabulâk + suf.- lîk, indică loc anume- loc de cosă, iar acum adăugăm – ci,  care conform autorului  indică  o profesie, meșteșug, o ocupație omenească. Ciablâcci ar însema –  cosaș.  În harta BASARABIEI DIN 1901 satul este atestat cu denumirea Ciobalcci.
 • Localitatea Flocoasa a fost întemeiată în anul 1919, la reforma agrară din 1818.  Satul a fost atestat la 15 noiembrie 1927.
 • Satul Victorovca a fost menționat documentar în anul 1865, (Victoroaica) a fost întemeiat de Banca Țărănească a Rusiei, cu scopul de a veni în ajutorul țăranilor doritorii de a cumpăra pământ. Numirea neoficială a atunci a fost Tutovanu-Bulgărească. Denumirea Victorovca provine de la numele moșierului Victor Șherer, de la care a fost cumpărat pămânul de la Banca Țărănescă și vândut familiilor de originea bulgară din satul Chiriutnea. Dicționarul static al Basarabiei ne informează că localitatea Victorovca a fost intemeiată în anul 1907.


  PRIMĂRIA COMUNEI CIOBALACCIA

         PREȘEDINȚII SOVETULUI SĂTESC:

 

 1. Ivanov Zahar Tudor
 2.  Adochiță Nicolai Grigore
 3. Pavlușevici Pavel Simion
 4. Chiurpea Fiodor Ivan
 5. Stratiev Ilia Dimitrievici
 6. Mocanu Ivan Nicolai
 7. Tuzlucov Ivan Petrovici

Primarii comunei Ciobalaccia:

 1. Tuzlucov Ivan  1991- 2003
  Secretarul consiliului Talasimova Olga/ Pasat Mihail.
 2. Ivanov Nicolai 2003-2006
  Secretarul consiliului Pasat Mihail.
 3. Popa Adela 2006-2011
  Secretarul consiliului Pasat Mihail.
 4. Obreja Sergiu 2011-2019
  Secretarul consiliului Talasimov Irina/ Turlacov Luminița.
 5. Pîrciu Gheorghe 2019
  Secretarul consiliului Turlacov Luminița.